Norden Freestylemusic

Værsgo!

Værsgo!

På denne side finder du gode råd om, hvordan du laver en god kür

Selve programmet

En kür består af koreografi, som tilsættes musik. Koreografien skal indeholde alle de øvelser, som er påkrævet på det pågældende niveau, indenfor en given tidsramme.

Küren giver rytteren en stor grad af frihed til at forme koreografien og sværhedsgraden, således at hestens stærke sider fremhæves, mens dens svage sider skjules bedst muligt.

Dertil kommer musikken, som ikke blot agerer baggrundsmusik, men kan have en enorm betydning for, hvordan ridtet opleves af både dommere og publikum. Måske det ligefrem ender i en slags ”storytelling”.

Der er visse krav til øvelser, som skal indgå i programmet, samt til den tidsmæssige længde på programmet. Husk at tiden først starter efter indridningsparaden. Find kravene til din aktuelle kür på DRF’s hjemmeside under “Dressurprogrammer” eller klik her for at se det program, du ønsker at ride.

Når ridning og musik går op i en højere enhed, bliver publikum og dommere revet med og ekvipagens ridt tangerer kunst, men hvordan kommer man dertil? Det ved du lige om lidt.

Linjeføring

I et kür-program laver du selv linjeføringerne og rækkefølgen for øvelserne. Dog skal du altid starte og slutte programmet med en parade og hilsen på midterlinjen. Læg gerne øvelser og linjer, så de fremhæver hestens styrker og “skjuler” hestens svagheder. Mht. linjeføringen er det tit sådan, at man vælger at vise den samme linjeføring på begge volter.

Derudover kommer nogle øvelser langt bedre til sin ret, når de rides ned mod dommeren istedet for med ryggen til dommeren. Prøv dig lidt frem med linjeføringen i  din træning for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig og din hest.

Pas på snørklet linjeføring m/mange temposkift. Hellere et flydende program med god linjeføring og knap så stor sværhedsgrad, det skaber harmoni. Skjul ikke en dårlig øvelse med ryggen til dommeren, da det skaber ekstra focus netop på det, du prøver ”at skjule”. Benyt gerne muligheden, for at gentage en mindre vellykket øvelse og dermed højne den først givne karakter.

Tid og optagelse

Når du har lavet et udkast til dit kürprogram, skal der tages tid på det. Dernæst skal det filmes. Husk at finde dét tempo, som du ville ride til, som var du til stævnet. Herefter finder du måske ud af, at noget i programmet skal justeres. Måske er det lidt for langt, eller lidt for kort. Så kan du prøve at ændre på linjeføringen, ved f.eks at fjerne en øvelse (hvis programmet selvfølgelig tillader det) eller indsætte en øvelse, som dig og din hest mestrer. Og er faktoren på øvelsen høj, ja – så er det jo helt perfekt!

Når der skal filmes, så stil gerne “din fotograf” ved C. Filmer I med mobil/iPad, så optag horisontalt – ellers bliver optagelsen efterfølgende “sort” i begge sider og video’en får ikke glæde af sin fulde brede. Husk også at zoome lidt ind på ekvipagen og at den færdige video skal være i ét take. Skal du bruge flere dage med forskellige optagelser, så kan du klippe dine forskellige video’er sammen til én video.

Fortvivl ikke, hvis der skal flere forsøg til, førend programmet sidder “lige i skabet”, klar til at blive tryllet med af NORDEN freestylemusic.

Kür programmer

DRF har forskellige kürprogrammer. Pararytterne har deres egne programmer, alt afhængig af grad.

Du kan finde skitserne ved at klikke på det program, du ønsker at se:

Nyttige links

Dansk Rideforbund
Her finder du bl.a. kürprogrammer.
https://rideforbund.dk/

Zibrasport
Her finder du inspiration til din kür linjeføring.
https://zibrasportequest.com/da/ 

ClipMyHorse TV
Her finder du inspiration til din kür linjeføring.
https://tv.fei.org/home 

Denne hjemmeside anvender cookies. Ved at fortsætte på siden, accepterer du vores brug af cookies.